Zobacz temat

Drukuj temat
Pytanie o mape
Paczuch
Witam, otóż mam pytanie do użytkowników.

Gram w Cultures (wszystkie części) od bardzo dawna, jednakże od pewnego czasu zainteresowaly mnie mapki samych graczy, pobierałem je z różnych serwisów, również z CulturesNation. Tutaj rodzi się pytanie - skąd bym mógł wziąć ładnie wykonaną mapę, bez budynków, postaci oraz zwierząt. Próbowałem zedytować pobrane przezemnie mapy, lecz Edytor crashował w trakcie zapisu projektu.

Z góry Dziękuje oraz pozdrawiam, Paczuch.

RajTo
Masz w downloadzie PCX'y, to sÄ… czyste mapki.

Ściągnij je i odpal któryś przez edytor Uśmiecha się

Paczuch
Jeżeli się nie myle to jeszcze może to generować, mam rację?

EDIT: Znajduje się w sieci jakiś edytor tworzący większe mapy niż 500x500?

Edytowane przez Paczuch dnia 16-12-2013 22:31

Proszak
A co do edytowania map użytkowników, to trochę nieładnie, ale jak już musisz to w przypadku gdy masz sam c2m o nazwie "krowa"
-Otwierasz c2m ręcznie w edytorze
- wybierasz ostatnią ikonkę na pasku narzędzie, to jest "informacje o mapie" tam masz podaną szerokość i wysokość mapy
- Tworzysz całkiem nową, pustą mapę o takich właśnie wymiarach
- Z nowo utworzonej mapy, wybierasz plik c2e i zmieniasz mu nazwÄ™ na "krowa"

W ten sposób dorabiasz sobie brakujący plik c2e do edycji mapy w edytorze

Paczuch
Dziękuje wam za pomocną dłoń, lecz napotkałem błąd z edytorem.

Gdy otwieram owe szablony wyświetla się błąd "nieodpowiedni format pliku" bądź "Runtime Error C++".

Proszak
Bo szablony pcx otwiera się podczas tworzenia nowej mapy, tam gdzie wybierasz rozmiary mapy na dole masz opcję "załaduj szablon mapy" "załaduj z pliku" i tam szukasz pcx

Paczuch
Dziękuje Wam bardzo, działa! Póki co wątku nie zamykajcie gdyż może się jeszcze przydać...

evo
Co do błędów crashowania edytora, zainstaluj sobie aktualizacje komputera. Edytor co jakiś czas i tak będzie ci crashował bo jest źle stworzony, więc często zapisuj.

Web
Proszak
Paluchy na ctrl+s i nieszczędź ich

Paczuch
Dziękuje za wskazówkę, jeszcze jedno - jak można umieścić więcej niż 4 graczy na mapię?

Proszak
To już w tym edytorze nie zrobisz, jeno w DAT

Paczuch
W takim razie jak to wykonać? Jest może jakiś Tutorial opisujący dokładnie jak zrobić to i owo?

evo
U góry w menu masz "poradniki i tutoriale" lub http://www.evo.cu...l/Creators i u góry poradniki

Web
Proszak
Mamy coś takiego jak "poradniki i tutoriale" w zakładkach Kurde..

Paczuch
A jakie dokładnie o tym mówi? Całe czytanie zajeło by wieki, lecz chcę przejść do tego konkretu.

evo
Tam wszystkie prawie poradniki są o mapie dat więc i tak musisz wszystkie przeczytać żeby chociaż coś wiedzieć. Tam są tylko podstawy map w dat.

Web
Paczuch
Mam jeszcze pytanie dotyczące edytora. Czy jeźeli pojawi się komunikat (np. jak wstawiam zwierzęta na mapie) że jest zbyt wiele objektów i to może spowodować problemy techniczne w grze to można to ignorować? Nic się chyba poważnego nie stanie w samej rozgrywce?

Proszak
Nieeeee
Mozna to ignorowac, podobnie jak w przypadku jednostek.
Jeno pamiętaj ze ogranicznik dla zwierzat to 500, potem po prostu sie nie wstawiają
A dla ludzi 1000 bodajze

Przejdź do forum: