Zobacz temat
Czy sposób DAT łamie prawa autorskie?
|
|
Proszak |
Dodany dnia 17-09-2013 00:51
|
Główny administrator Punktów: 4948 Postów: 1488 Data rejestracji: 17.09.12 |
Poruszyłem ten temat ponieważ zapewne wielu z was zastanawia się czy robienie map typu DAT nie narusza praw autorskich twórców edytora wewnętrznego, zwanego potocznie Interialem. Sposób ręcznego pisania map na zasadzie konwersji pliku i skryptowaniu został opatentowany przeze mnie i Brainego rok temu. Stwarza on nowe możliwości tworzenia zaawansowanych map nie posiadając wspomnianego Interiala. Czym zatem różni się mapa stworzona sposobem DAT, od mapy stworzonej w edytorze wewnętrznym? Od strony technicznej różnią się niewiele. Zdecydowaną większość funkcji edytora można uzyskać, dłubiąc w zwykłym notatniku. Niektórych rzeczy, jak np. automatyczne zapełnianie tekstury elementami otoczenia lub debugger, nie jesteśmy w stanie zastosować, gdyż są to unikalne narzędzia programu. Wszystkie pliki i foldery składającej się na mapę mają identyczne rozszerzenia i nazwy. Zawierają też podobne treści. Czy zatem łamiemy prawo? Otóż nie, ponieważ licencja obejmuje tylko program, ale same mapy użytkowników mogą być dowolnie edytowane, kopiowane i publikowane. Podobnie jest z mapami ze zwykłego edytora, je również możemy swobodnie publikować etc. Nie jest zatem przestępstwem tworzenie własnych map edytując mapy z Interiala. Sądząc po braku jakichkolwiek zabezpieczeń przed edycją plików, oraz dziesiątkach tutoriali ( mówię tu o niemieckich poradnikach, napisanych przez osoby posiadające Interiala) pokazujących w jaki sposób je edytować, można wręcz powiedzieć że są one stworzone do tego, aby w nie ingerować. Jeśli chodzi o kod mapy, generowany przez sam program w pliku "map.config", który jest niezbędny do poprawnego działania mapy, wystarczy wpisać losowy ciąg liczb składających się z 16 członów. I znowu: Nie kradniemy treści oprogramowania, lecz tworzymy nową, własną. Co zrobić, kiedy ktoś pyta czy posiadam edytor wewnętrzny? Jeżeli ktoś chce zobaczyć od was licencję na posiadanie edytora wewnętrznego, możecie odmówić nie obawiając się konsekwencji. Lepiej jednak wytłumaczyć w jaki sposób udało wam się osiągnąć efekty nie wątpliwie identyczne, jak przy użyciu Interiala (co faktycznie może być podejrzane), dla świętego spokoju. |
|
|
Kowal xD |
Dodany dnia 17-09-2013 10:27
|
Użytkownik Ostrzeżeń: 0 Punktów: 466 Postów: 308 Data rejestracji: 17.09.12 |
Dobrze by było mieć prawnika (kolege) pod ręką, nigdy nic nie wiadomo |
|
|
Brainy |
Dodany dnia 17-09-2013 10:52
|
Użytkownik Ostrzeżeń: 0 Punktów: 1280 Postów: 132 Data rejestracji: 17.09.12 |
Nie ma co się martwić. Akurat mam taką dobrą znajomą Sami wiecie, że Brainy wie najlepiej.
|
|
|
ZbiRek |
Dodany dnia 18-09-2013 19:43
|
Główny administrator Punktów: 2740 Postów: 1562 Data rejestracji: 17.09.12 |
Sądzę, że nie będzie to potrzebne. Funatics nie stać na pozywanie do sądu polaków za przewinienie, za które nawet nie dadzą odszkodowania. Po co Funatics będzie się plątał w sprawy, na których straci, bo taka jest prawda Moja agencja: https://mayam.pl
|
|
|
Ziomus |
Dodany dnia 18-09-2013 21:11
|
Użytkownik Ostrzeżeń: 1 Punktów: 1470 Postów: 361 Data rejestracji: 29.10.12 |
Nie wiem jak wy - mapperzy, ale ja jeżeli robię mapę to tylko w tym podstawowym edytorze. Nie chodzi tu o jakieś prawa czy coś, ale po prostu raz że nie ogarniam tego a dwa, że po prostu za dużo z tym pier*olenia się w notatniku. Oczywiście wiem, że wiele na tym tracę ale cóż... Moja mama powiedziała, że mogę zostać kim zechcę... Zostałem krzesłem. |
|
Przejdź do forum: |