Zobacz temat

Czy uważasz że przyłączenie się do ZabijCzas.eu to dobry pomysł?
Tak Tak 22%[6 głosów]
Nie Nie 33%[9 głosów]
Nie mam zdania Nie mam zdania 44%[12 głosów]
Głosów ogółem : 27
 Drukuj temat
Propozycja rozwoju portalu
zkajo
No więc, postaram się historię przedstawić krótko. Razem ze znajomymi stawiamy portal pod tytułem Zabij Czas (domena www.zabijczas.eu). Mamy zamiar zbudować dużą społeczność graczy wszelkich maści, a także zebrać grupy hobbystów. Zabij Czas będzie modularną (można dobudowywać sektory, lub je odejmować) stroną internetową, z własnym teamspeakiem, oraz serwerami do gier fundowanymi przez administratorów. O ile idea na razie raczkuje powiem wam co już jest:

Pierwszy concept portalu
Opłacona domena
Opłacony serwer

Zależy mi na promocji Cultures, tak samo jak na promocji ZC.EU, które dopiero raczkuje. Dołączając do ZC.EU dostaniecie swoją własną sekcję w forum (spore podforum, jak każda inna gra!), oraz masę nowych ludzi którzy dowiedzą się o serii. Nie będziecie musieli nic płacić, chyba że chcecie wspomagać rozwój portalu i pomóc w jego utrzymaniu. Administracja podforum Cultures byłaby oddana WAM, i nie chcemy tam ingerować. Mamy tylko nadzieje, że będziecie trzymali klasę Puszcza oczko

Jak już mówiłem, jest to tylko propozycja, a sam portal nie jest jeszcze gotowy. Moglibyście być jedną z pierwszych grup społecznościowych na nim.

Inne gry na których skupimy się na początku:

League of Legends
Dota 2
Men of War
Gry Wyobraźni (sekcja hobbystyczna)

Będziemy mieli własny kanał YouTube który pomoże nam w rozwoju, a może nawet pozwoli monetyzować naszą pracę.

Co o tym sÄ…dzicie?

oi61.tinypic.com/14c8jmp.jpg

Edytowane przez zkajo dnia 02-05-2014 01:09

Joz
Tak tak tak tak! Lol

ZbiRek
i.imgur.com/tZ4eOuc.png

To mówi mi za siebie, ja jestem na nie, gdyby to forum było świeże to może bym się zastanowił, ale przenosiny z domeny na sub domenę? Trochę zaskoczyła mnie twoja propozycja i że pytasz o to ludzi, którzy nie wiedzą na czym polega sterowanie domenami. Tym samym to nic nie zmieni że będziesz nam to fundował, skoro ja i tak będę musiał nadal płacić za mój serwer bo to nie jest moja jedyna domena. Tyle z mojej strony.

Moja agencja: https://mayam.pl

zkajo
Oczywiście rozumiem twoje obiekcje. Mamy jednak kompetentnych chłopaków w administracji i jestem pewien że będą mogli pomóc w chociaż częściowym przeniesieniu forum. Chodzi mi głównie o rozwój obu - i fanów gry, i ZC.EU.

Co do ilości użytkowników... stworzymy odłam SPWC które powoli upada z powodu błędów administracyjnych popełnionych przez niektórych członków (nie będą oni częścią ZC). Proszę zobaczyć na nasze staty:

oi62.tinypic.com/zmyxzm.jpg

Nasza administracja stworzona jest z ludzi 20+, gdzie średni wiek to 30 lat.

Qekuss
Ale przenosimy tylko forum czy beda dwa fora tu i na tej stronie ZC ?

ZbiRek
Ja tego nie widzę. Tym bardziej nie uważasz, że pytanie użytkowników, to jak pytanie mieszkańców wioski czy zmniejszą podatki, które od nich nie zależą?

Moja agencja: https://mayam.pl

Qekuss
Poza tym jestem konserwatystą więc wole zostac na starych śmieciach Rozwalony

zkajo
ZbiRek napisał(a):

Ja tego nie widzę. Tym bardziej nie uważasz, że pytanie użytkowników, to jak pytanie mieszkańców wioski czy zmniejszą podatki, które od nich nie zależą?

ZbiRek, nie kwestionuję twojej władzy na tym forum, nie odbieraj tego tak. Pytam się ludzi którzy są fanami tej serii, i to ich powinieneś mieć na uwadze. Ja swoją grę prowadzę DLA GRACZY. Tak samo jest z serwerami, serwer nie powinien być dla administratora, serwer powinien być dla graczy. Bez użytkowników, nie ma administratora. Dlatego tez wysunąłem pytanie do wszystkich, by wiedzieć czy znalazła by się grupa ludzi która popierałaby taką ideę. Proste. Nie odbieraj tego proszę jako atak na twoją stronę. Zależy mi na rozwoju Cultures, jak i wszystkich tutaj zgromadzonych, a nie raz już pokazano że w kupie siła.

Będąc częścią ZC będziecie mieli szerszy dostęp do graczy którzy o tej grze jeszcze nie słyszeli, oraz dostali wiele przywilejów które szły by razem z rozwojem portalu. Nie widzę co macie do stracenia, ale rozumiem twoje obawy. Tak czy inaczej, nie naciskam, tylko proponuję, i mam nadzieję że wiesz, że robię to dla dobra gry Puszcza oczko

EDIT: proszak, nie wiem jak to zrozumiałeś Pokazuje język

EDIT: zbirek, co do tej wioski, to bardzo złe porównanie. Owszem, to zależy od mieszkańców, bo oni głosowali na aktualny rząd, i w cywilizowanym kraju, bierze się zdanie ludzi pod uwagę, bo na drugi raz partii rządzącej mogą już nie wybrać. Mówisz o dyktaturze, która mam nadzieję, tutaj nie panuje.

Edytowane przez zkajo dnia 02-05-2014 01:03

Proszak
Eeee czy tylko ja zrozumialem to inaczej?

Neptun
nie martw się,ja tego w ogóle nie zrozumiałem
i nawet nie chce

Proszak
Nie o to chodzi, mnie się ten pomysł poniekąd podoba

Proszak
Będę to musiał na trzeźwo jutro przeanalizować i pogadać ze ZbiRkiem, nie skreślałbym tego projektu na starcie.

zkajo
Wydaje mi się że wiele osób widzi to jako mój atak na obecnych administratorów - wręcz przeciwnie, jeśli forum zostałoby częścią ZC (taka umbrella group, zrzeszająca wiele innych) administratorzy stąd pozostali by przy władzy tam - to jest bez jakiejkolwiek dyskusji. Mieli by oni władzę nad swoją częścią portalu, i tam robili by co chcieli (prosilibyśmy tylko o utrzymanie pewnych zasad i poziomu, a reszta od was zależy).

Proszak
Qekuss napisał(a):

Zkajo, chciałbym abyś się do tego ustosunkował.

zkajo
Proszak napisał(a):

Qekuss napisał(a):

Zkajo, chciałbym abyś się do tego ustosunkował.

Obecnie, nie wiem jak chcecie by to wyglądało. Moja propozycja jest taka, że w jednym, wielkim forum, dostalibyście swój dział na Cultures - jak każda inna gra dostałaby swój. Tam macie samowolkę. Jeśli chcecie, możemy to zrobić na próbę po otwarciu portalu, i zobaczycie czy wam się taki układ podoba. Jestem oczywiście gotowy i otwarty na propozycje, ale tak wygląda schemat pozostałych gier w portalu.

Co do przenoszenia bazy danych - nie wiem jak bardzo będzie się dało to zrobić, ale o ile serwer jest wasz, to nie powinno być z tym większego problemu. Zauważmy jednak że duża część postów to przecież gry forumowe jak skojarzenia... czy takie rzeczy warto przenosić?

Proszak
Stajemy przed decyzjÄ…:

Prowadzić całą stronę culturesnation wraz z forum
czy same forum...

To nie brzmi zachęcająco, natomiast w tej drugiej opcji możemy zyskać większe grono użytkowników. Ale to też są tylko spekulacje. Póki co jak wspomniałeś strona raczkuje i raczej długo potrwa zanim wasz projekt osiągnie postawione cele.

Według mnie ryzyko jest zbyt duże, aby sobie na to pozwolić.

Zastanawiam się czy można to zrobić w inny sposób, pozostawić CN na miejscu, a na ZC stworzyć zalążek forum, które raczej miałoby zadanie promujące obecną stronę.
Oczywiście rozumiem że taka opcja raczej cie nie zainteresuje,
bo jest sprzeczna z ideÄ… waszego portalu.
Natomiast my nie mamy żadnej gwarancji że ZC się sprawdzi, nawet jeśli posiadacie kompetentną kadrę.

Sprostuj jeśli źle zrozumiałem

zkajo
Proszak napisał(a):

Stajemy przed decyzjÄ…:

Prowadzić całą stronę culturesnation wraz z forum
czy same forum...

To nie brzmi zachęcająco, natomiast w tej drugiej opcji możemy zyskać większe grono użytkowników. Ale to też są tylko spekulacje. Póki co jak wspomniałeś strona raczkuje i raczej długo potrwa zanim wasz projekt osiągnie postawione cele.

Według mnie ryzyko jest zbyt duże, aby sobie na to pozwolić.

Zastanawiam się czy można to zrobić w inny sposób, pozostawić CN na miejscu, a na ZC stworzyć zalążek forum, które raczej miałoby zadanie promujące obecną stronę.
Oczywiście rozumiem że taka opcja raczej cie nie zainteresuje,
bo jest sprzeczna z ideÄ… waszego portalu.
Natomiast my nie mamy żadnej gwarancji że ZC się sprawdzi, nawet jeśli posiadacie kompetentną kadrę.

Sprostuj jeśli źle zrozumiałem

Jedna poprawka. Portal będzie podobny do tego: www.ermland.co.uk (jest to moja firma). Każda gra będzie jak piwo widoczne na stronie, miała swoją własną sekcję. Różnica będzie taka, że będzie można jeszcze kierować się w prawo, i w lewo gdzie rozwijane będą informacje o grze. Design tego pozostaje wasz - czyli, suma sumarum, kontrolę nad swoją częścią portalu będziecie mieli Uśmiecha się

Joz
www.ermland.co.uk

Wstawiłbyś linka, bo jakoś nie mogę znaleźć tej strony

Proszak
W takim razie podziękujemy

O ile zawsze staram się podejmować ryzyko, o tyle twoja propozycja na tę chwilę nic nam nie przyniesie.
I mimo gwarantowanej swobody i kontroli nad naszą sekcją nie byłoby łatwo przyzwyczaić się, przynajmniej mi
do świadomości że komuś jednak podlegamy.

W naszym interesie jest rozwijanie społeczności Cultures w Polsce.
Jeśli dzięki współpracy udałoby się ją zauważalnie rozwinąć to idę w to jak w dym.
Natomiast nie jesteście w stanie nam tego zapewnić, przynajmniej na tę chwilę.
Bo ile byście się rozwijali, żeby wasza koncepcja się sprawdziła? Dwa, trzy lata?
I to zakładając że się wam uda.
Bo pomysł macie bardzo dobry, albo bardzo kiepski czas pokaże.
I my też będziemy się przyglądać.

Dlatego mówimy nie, jeszcze nie.

I miejcie to na uwadze. Bo nasza strona jest bardzo skromniutka, a jak ciężko będzie przekonać
wam inne, większe portale?

Wiadomo początki są trudne, któraś strona będzie musiała w końcu położyć szyję, żeby to ruszyło.
Liczę na to że się wam uda, doprawdy pomysł szalony, ale jakby się tak zastanowić to sami
prowadzimy stronę poświęconej niszowej pierdółce sprzed dekady, a jakoś się to trzyma Lol

Ps. To teraz już wiem po coś tę swoją teczkę pokazał Pokazuje język

Powodzenia! Puszcza oczko

//Edit ZbiRek: PodpisujÄ™ siÄ™.

Edytowane przez ZbiRek dnia 02-05-2014 13:01

jakubek212121
A po co od razu przenosić tam całą stronę? Możnaby tam dać tylko podstawy tego co jest tutaj i linka do CN. Ewentualnie jak w ogóle nie chcecie tam być to sekcja Cultures może nas kierować od razu tutaj

Przejdź do forum: